Maak als Duurzame dataheld jouw data toepassing ook duurzaam; op een verantwoorde manier voor mens en planeet.

DIN 12:30 - 13:00

Zaal 5

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor ons allemaal. Maak als Duurzame dataheld jouw data toepassing ook duurzaam; op een verantwoorde manier voor mens en planeet.

Laat je inspireren door de Klik & Fles challenge:

Statiegeldmachines keren geen statiegeld uit op beschadigde blikjes. Dat komt omdat ze barcodes scannen en dat gaat niet altijd goed. Het gevolg is dat maatschappelijke doelen voor een kringloopeconomie niet gehaald worden op zoiets simpels als recycling van blikjes. Dat vind ik teleurstellend. De wereld zou een stuk beter en duurzamer zijn als we 100% van de blikjes met statiegeld wel kunnen inleveren.

Kan dat niet anders?
Jazeker, in het Duurzaam Datalab zijn hiervoor statiegeldalgoritmes Klik & Fles ingetraind.

Algoritme KLIK zorgt dat op basis van beeldherkenning onomstotelijk vast komt te staan dat een blikje statiegeldwaardig is. Algoritme FLES zorgt het statiegeldsysteem niet geflest kan worden door kwaadwillende consumenten of bedrijven.

Voor het intrainen is een kwalitatief hoogwaardige database van foto’s met juiste labeling opgezet. Hiervoor zijn ruim 4000+ foto's van zwerfafval blikjes, flesjes en andere drankverpakkingen verzameld en getagged.

Uiteindelijk is een selectie van deze foto's ingetraind met Landing.ai een computer vision cloud platform die gebruikers snel en makkelijk AI toepassingen helpt bouwen, verbeteren en lanceren. In de zomerperiode zijn deze algoritmes getest door diverse mensen. Wordt enkel het Nederlandse statiegeld logo herkend of ook andere logo's onterecht herkend? Worden enkel blikjes herkend?

Hiemee toont het Duurzaam Datalab aan dat de statiegeld kringloop verder gesloten kan worden en dragen we bij aan SDG12 Verantwoorde productie en consumptie.

Met de datatoepassing Klik & Fles voorkomen we niet dat mensen blikjes als zwerfafval weggooien, maar wel dat als we er #opraapwaarde aan geven er altijd mensen zullen zijn die het oprapen en inleveren waardoor de kringloop eindelijk gesloten gaat worden.

De 4 uitgangspunten van het Duurzaam Datalab:
Uitdagend: we dagen uit om digitalisering bij te laten dragen aan duurzaamheid.
Nieuwsgierig: we staan open voor ideeën om met data meer te doen voor mens en planeet.
Duurzamer: we digitaliseren op een verantwoorde manier voor mens en planeet
Vooruitstrevend: we zoeken nieuwe digitale technologie op om dit mogelijk te maken.